Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, susine că este noral ca mulți români să creadă puțin în eficiența vaccinului anti-COVID-19 la începutul campaniei de vaccinare.
Un sondaj făcut public la sfârșitul lunii decembrie 2020 arată că jumătate dintre români cred foarte puțin în vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2.
„Mulți își vor schimba părerea, vor vedea că se face în toată lumea, că se vaccinează și persoane extrem de importante. Mulți care spun că au dubii vor merge spre vaccinare. E clar că unii mai au întrebări, se va încerca răspuns la aceste întrebări, comitetul de vaccinare lucrează la acest aspect”, a afirmat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă la B1 TV.
De asemenea, acesta le-a transmis și un mesaj persoanelor care nu cred în eficacitatea vaccinului și nu prea ar vrea să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2.
„Eu le spun un lucru simplu: eu o să mă vaccinez, oricum și vaccinul de gripă sezonieră îl fac anual. Înseamnă că pentru mine, ca persoană, acest lucru este bun. Este bine pentru sănătatea lor și pentru a se proteja pe ei și pe cei din jurul lor. Când îmi vine rândul, mă voi vaccina public, sfatul meu este să nu asculte manipulările, să se gândească la interesul lor și cel al familiilor lor”, a fost mesajul lui Raed arafat.
Totodată, acesta a anunțat că în cursul zilei de duminică, 3 ianuarie, a avut loc o consultare cu specialiștii din Israel pe campania de vaccinare și „și la ei au fost reticenți, dar exemplul celor care recomandă vaccinarea să se vaccineze în fața lor ajută”.
Până pe 3 ianuarie 2021, pe teritoriul României au fost vaccinate anti-COVID-19 13.596 de persoane, potrivit site-ului vaccinare-covid.gov.ro.
„1. Număr de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore, prima administrare) – 354.
2. Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020, prima administrare) – 13.596.
3. Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 1 reacție comună și minoră, dintre care:
– 0 reacții de tip local;
– 1 reacție generală .
4. Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020): 37 reacții comune și minore, dintre care:
– 7 reacții locale cu durere la locul injectării;
– 30 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).
În intervalul 31.12.2020 – 02.01.2021, potrivit raportărilor ANMDMR, comunicate astăzi, 3 ianuarie a.c., Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), numărul de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare este de 9 reacții comune și minore, dintre care:
– 3 reacții de tip local;
– 6 reacții generale.
Facem precizarea că astăzi, 3 ianuarie a.c., programările au vizat personalul medical aflat în ture sau servicii de gardă.
De asemenea, menționăm că programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.”, informează sursa citată.